Conform Studiilor: De Ce Jucăriile Simple Sunt Cheia Dezvoltării Copilului Tău

Conform Studiilor: De Ce Jucăriile Simple Sunt Cheia Dezvoltării Copilului Tău
Te-ai întrebat vreodată care jucării contribuie cu adevărat la dezvoltarea copilului tău? Este ușor să fii atras de strălucirea tehnologiei, dar studiile arată o poveste diferită: jucăriile simple, cele fără baterii, ecrane sau butoane complicate, sunt cele care îi ajută pe copii să crească cel mai frumos.

Așa spune studiul TIMPANI, o cercetare amănunțită dedicată descoperirii jucăriilor care inspiră cel mai profund jocul conștient și hranesc imaginația copiilor preșcolari. Acesta a fost realizat pe o perioada de 10 ani la Eastern Connecticut State University, in Statele Unite ale Americii. Detalii si aici.

Acest studiu ne deschide ochii asupra importanței alegerilor noastre când vine vorba de jucării, punând bazele pentru o dezvoltare sănătoasă și creativă a celor mici.
 

Pe Scurt

Pentru părinții pe fugă, iată esența a ceea ce discutam in acest articol:

  • Jucăriile simple sunt mai benefice decât cele moderne pline de tehnologie pentru dezvoltarea copiilor.
  • Studiul TIMPANI recomandă blocuri de lemn, vehicule de lemn și jucării de construcție ca fiind cele mai eficiente în stimularea creativității și a învățării.
  • Alegeți jucării deschise (open-ended) și non-realistice pentru a încuraja jocul imaginativ și creativitatea.
  • Interacțiunea socială și dezvoltarea abilităților sociale sunt esențiale, iar jucăriile care sprijină aceste aspecte sunt de preferat.
  • "Mai simplu este adesea mai bine" atunci când vine vorba de alegerea jucăriilor pentru copii, punând bazele pentru o dezvoltare armonioasă.
 


Despre Studiul TIMPANI

 

Studiul TIMPANI, desfășurat între anii 2010 și 2019, a avut un obiectiv clar: să identifice jucăriile care favorizează cel mai mult dezvoltarea intelectuală, creativă, socială și verbală a copiilor preșcolari. Cum? Prin observarea atentă a micuților în timp ce se joacă în medii naturale, precum sălile de clasă.

Pentru a asigura relevanța și obiectivitatea, jucăriile incluse în studiu au fost alese de către profesori, părinți, cercetători și chiar copiii însuși. A fost o analiză minuțioasă, folosind instrumente științifice de codificare dezvoltate special pentru acest proiect.

Ceea ce s-a căutat a fost modul în care diferitele tipuri de jucării influențează modul de joc al copiilor, privind prin lentila interacțiunilor intelectuale, creative și sociale.

La baza studiului TIMPANI stau eforturile conjugate ale unui grup dedicat de cercetători și educatori de la Centrul pentru Educație Timpurie de la Eastern Connecticut State University, sub îndrumarea profesorului Jeffrey Trawick-Smith, un renumit expert în educație timpurie.
 

Descoperirile Studiului

 

Studiul TIMPANI ne-a oferit o perspectivă valoroasă asupra lumii jucăriilor și impactul lor asupra dezvoltării copiilor. În centrul descoperirilor stă un adevăr simplu: jucăriile mai simple sunt cele mai bune. Acestea au fost cele care au încurajat copiii să gândească, să rezolve probleme, să interacționeze și să-și exprime creativitatea în cele mai bogate moduri.

Interesant, studiul a adus în lumină și diferențele de gen în joc. S-a observat că anumite jucării, considerate de obicei neutre din punct de vedere al genului, au fost folosite în moduri complexe și neașteptate de băieți. Aceasta ne sugerează că modul în care copiii interacționează cu jucăriile poate depăși stereotipurile de gen tradiționale.

O surpriză a venit de la jucăriile tradițional considerate masculine, cum ar fi seturile de construcție sau mașinuțele. Contrar așteptărilor, acestea nu doar că au captivat atenția fetelor, dar au și stimulat un nivel înalt de calitate a jocului în rândul lor. Aceasta demonstrează capacitatea jucăriilor de a transcende granițele de gen și de a oferi oportunități egale de învățare și dezvoltare pentru toți copiii.
 

Tipurile de Jucării Recomandate


Jucarii simple animale si vehicule - dinozauri

Ce jucării sunt cele mai bune pentru copiii noștri? Studiul TIMPANI ne oferă câteva răspunsuri concrete. Jucăriile care au primit cele mai multe laude sunt cele simple și clasice. Printre acestea, blocurile de lemn, vehiculele din lemn și seturile de semne de circulație au fost în top.

Aceste jucării sunt valoroase pentru că sunt deschise (open-ended). Ele nu dictează cum ar trebui să se joace copilul, lăsând loc pentru imaginație. Acest tip de jucărie stimulează creativitatea și încurajează jocul imaginativ.

Un exemplu perfect sunt seturile de construcție. Acestea pot fi transformate în orice, de la castele la nave spațiale, doar cu puțină imaginație.

Vezi aici jucariile de construit oferite de Jocolino

Jucăriile care reprezintă replici ale unor obiecte reale, cum ar fi animalele sau vehiculele, au fost, de asemenea, foarte apreciate. Ele invită la scenarii complexe de joc, unde copiii își pot exercita și îmbunătăți abilitățile sociale prin joc de rol.
 

Concluzii

 

Studiul TIMPANI ne-a arătat că, într-o lume tot mai complexă, simplitatea poate avea un impact profund asupra creșterii armonioase a celor mici. Jucăriile care stimulează creativitatea, gândirea critică și interacțiunea socială sunt cele care contează cu adevărat.

Astfel, încurajăm părinții și educatorii să aleagă cu grijă jucăriile, punând accent pe cele care deschid porțile imaginației și ale cunoașterii. A opta pentru jucării care sprijină jocul creativ și interacțiunea socială înseamnă a oferi copiilor uneltele necesare pentru a naviga cu succes în viitor.

Postarea urmatoare Postarea anterioara
Categorii

Suport clienti 09:00 - 17:00 (maxim 1 zi lucratoare prin email)

0750.475.425 contact@jocolino.ro
WhatsApp

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!